Интересни места и забележителности около Обзор

Какво си струва да разгледате докато сте на почивка в Обзор Бийч Резорт.

Докато сте на море през лятото понякога е добре да отделите поне един ден от почивката си и да се отдадете не само на познатото трупане на загар по плажа, но и да се разходите и да откриете нови интересни места. Така преживяването от лятната ви ваканция на море ще бъде много по-пълноценна.

За щастие Обзор и околностите могат да ви предложат много и интересни преживявания. Ще се опитаме да ви бъдем полезни с една малка виртуална разходка из околностите на Обзор, като ви предложим близки и по-далечни места.

Забележителности близо до Обзор


Местност и плаж „Смриките“

Смриките е местност, която се намира на самия морски бряг, на около 4 километра Южно от центъра на град Обзор. Това е защитена местност, което в съчетание с трудния достъп по суша я прави едно от най-дивите места по Българското Черноморие. Достъпа до местността е труден и се препоръчва високо проходим автомобил или пеша.

Приключението, което можете да преживеете на този малък плаж, обградени само от дива растителност и високи склонове е незабравимо. Добра идея е да си приготвите храна и напитки за еднодневен пикник и да се отдадете на спокойствие и приятни разговори с приятели на самия морски бряг.

Все пак трябва да сте внимателни, защото плажът не се охранява, което в съчетание с каменистото дъно и високите вълни понякога прави плуването опасно. От друга страна за запалените гмуркачи мястото е превъзходна възможност за подводни наблюдения като дори можете да хвърлите въдица и кой знае, да приготвите някое рибено блюдо.

Smrikite beach near Obzor / Плаж Смриките до Обзор
Smrikite beach near Obzor / Плаж Смриките до Обзор

Нос Емине

Нос Емине се намира на около 15 километра Южно от град Обзор. Това уникално място е врязана в морето скала с над 60 метрова пропаст и тя разделя Черноморското крайбрежие на България на Северно и Южно. Освен това нос Емине се явява най-източната географска точка на България. Достъпа до местността е по каменист път и се препоръчва високо проходим автомобил или пеша.

На самия нос има изграден фар който от 1880 година предупреждава минаващите плавателни съдове за опасните скали в подножието, тъй като около тези скали са намирали гибелта си много кораби от древността до днес.

На това място се намират няколко архитектурни забележителности от древността свързани с много легенди. Една от тях е православен храм „Свети Никола“, който някога е бил част от средновековен манастир. Наблизо се намират и останките на крепостта Емона, кръстена на старото име на Стара Планина – Аемон.

Според една от легендите по тези земи е роден Тракийският цар Рез.

Emine cape near Obzor / Нос Емине край Обзор
Emine cape near Obzor / Нос Емине край Обзор

Плаж „Иракли“

Плаж Иракли се намира на около 9 километра Южно от град Обзор. Дългата почти три километра плажна ивица, покрита със златист пясък е едно от малко останалите диви места по Българското Черноморие.

Плажът и прилежащата местност са обявени за защитена територия. Тук няма големи хотели или ресторанти, но има малки заведения от където можете да се сдобиете със студена напитка или закуска в случай, че решите да прекарате своя ден тук.

В околностите са открити много свидетелства за бита на обитателите в древността, но уникалната природа и чисто море са най-привлекателния фактор, за да посетите това място.

Irakli beach near Obzor / Плаж Иракли до Обзор
Irakli beach near Obzor / Плаж Иракли до Обзор

Град Обзор

Историята на град Обзор датира от преди повече от три хиляди години. Първоначално Обзор е Тракийско селище, което е носело наименованието Наулохас (наричано и Тетранаулохас или Татранаулохас). По-късно през първото хилядолетие преди Христа, Гръцки заселници основават селището Хелиополис. Града е наречен така поради слънчевия си климат.

По-късно Обзор е завоюван от Римляните и тук е построен храм на Юпитер, чиито останки могат да бъдат видяни и до днес в центъра на града. По времето на Византийската империя в града се е намирала лятната резиденция на императорите на Византия.

Малко хора знаят, но град Обзор разполага с най-дългата плажна ивица в България – близо 14 километра!

Най-оживено в Обзор е през лятото, когато се организират множество международни прояви. Около часовниковата кула в центъра на града има изградена сцена на открито, където малки и големи артисти от цял свят изнасят представления. Наблизо е и фонтана – място където през лятото се събират стотици хора след горещите плажни дни.

В града има множество кокетни ресторантчета, предлагащи вкусна морска храна и богат избор от напитки. От фонтана тръгва и дълга търговска алея осеяна с живописни магазинчета предлагащи всевъзможни изкушения. В Северната част на града, непосредствено до морския бряг има изграден прекрасен зелен парк и амфитеатрална сцена.

 

Town of Obzor / Град Обзор
Town of Obzor / Град Обзор

Ресторант и Зоокът Горица

Ако решите да пътувате с кола на Север, то непременно трябва да се отбиете в Зоокъта на ресторант Горица. Това уникално място се намира на около 10 километра от град Обзор в посока Варна.

Освен че можете да похапнете вкусни гозби в механата или на хлад под сенките на дърветата, тук можете да разгледате множество събрани животински видове от региона и по-далеч. Площта на градината е над 4000 квадратни метра. В нея можете да видите различни видове животни и птици като например понита,патици, фазани, диви прасета, щрауси, лами, коне и много други.

Zoo & Restaurant Goritca / Зоокът и ресторант Горица
Zoo & Restaurant Goritca / Зоокът и ресторант Горица

В следващата ни статия ще ви отведем по-далеч на Север и ще ви покажем много интересни места около град Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *