На море в Обзор

Почивка на море в Обзор и възможности за кратки обиколки на околностите.

Който твърди, че може да прекара почивката си на море, лежейки по цял ден на плажа или е много изморен от всекидневието или просто му липсва приключенския дух.

За всички, които обичат да откриват нови места ние от Обзор Бийч Резорт сме подготвили настоящата статия в продължение на съветите за интересни места около Обзор, които ви споделихме преди месец. Както ви обещахме това ще бъдат малко по-далечни дестинации и е необходимо да отделите цял един ден с автомобил, за да ги посетите.

Забележителности на Север от Обзор

Устието на река Камчия

Водите на река Камчия се спускат над 45 километра от склоновете на Стара Планина, за да се влеят в Черно Море само на 10 километра от Обзор Бийч Резорт. Ако поемете на Север по главния път за Варна за не повече от 15 минути ще стигнете до разклона за курортен комплекс „Камчия“

Преди да се влее в Черно Море, река Камчия се разлива в лонгозните гори на едноименния резерват. Тук реката е широка и спокойна така, че можете да се разходите с една от многобройните моторни лодки на кея, или дори да поплувате със собствения си каяк.

Дори само да се разходите до мястото където се срещат реката и морето със сигурност ще останете очаровани от неповторимата картина. Тук пейзажа се мени постоянно. Само за ден вълните на морето затварят устието с дюни, а на другия силата на водата от реката пробива пясъка и оформя причудливи потоци.

На място можете да разпуснете в едно от заведенията до реката и да опитате прясна риба.

Устието на река Камчия
Устието на река Камчия

 

Природен феномен „Побити Камъни“ край Варна

„Побити камъни“ или „Каменната гора“ представлява уникален природен феномен и се намира на около 40 километра от Обзор Бийч Резорт. Въпреки, че от Обзор до Побитите камъни се стига за около 40 минути, силно ви препоръчваме да посетите това вълшебно място.

Има най-различни теории за произхода на тази каменна гора. Едни твърдят че е остатък от праисторически корали. Други пък смятат причудливите каменни колони за остатък от неравномерна ерозия. Интересен е факта обаче, че това е единствената естествено образувана пустиня в източна Европа въпреки своята площ от само 7 квадратни километра.

Уникалните пейзажи привличат не само туристи, но и много филмови продукции, които заснемат тук различни фантастични филми и телевизионни продукции.

Каменната гора / The stone forest
Каменната гора / The stone forest

 

Исторически музей в град Варна

Варна се намира само на 40 километра от Обзор и си заслужава да се посети, защото в околностите е намерено уникално съкровище – най-старото обработено злато в Света! Уникалните накити датирани над 4000 години преди Христа и днес ни учудват с майсторската си изработка.

Варненския халколитен некропол е мястото където са направени много археологически находки. То се намира близо до Варненското езеро и представлява комплекс от гробници. Именно в една от гробниците открита през 1974 година е открито прочутото съкровище.

Днес посетителите могат да разгледат точни копия на златното съкровище, както и други обредни предмети от това време във Варненския Археологически музей. На огромна площ в центъра на Варна е разположена уникална колекция от артефакти от богатата история на Варна.

Варненското Златно СЪкровище
Варненското Златно СЪкровище

Древен молитвен комплекс „Аладжа Манастир“ край Златни Пясъци

Ако не ви притеснява да отидете малко по-далеч от Обзор, то само на 17 километра Северно от Варна можете да посетите известния „Аладжа манастир“. Самият манастир не е действащ и е създаден около 12 – 13 век.

Уникалното на този комплекс е, че всички монашески килии и помещения за молитва са изсечени в скалния отвес. Помещенията са свързани с прокопани сводове или тунели и представляват трудно достъпен молитвен дом.

Аладжа Манастир
Аладжа Манастир

Морската градина

Морската градина на Варна е един от най-красивите паркове в България. Създаден е по инициатива на кмета на Варна Михаил Колони през 1881 година. Чешкия паркостроител Антон Новак и известния Археолог Карел Шкорпил, които по това време живеят във Варна се заемат със задачата по оформянето на парка.

Площта на Варненската Морска градина е почти 820 декара и се простира почти на 5 километра покрай брега на Варна.

В градината има множество алеи около уникалните дървесни видове по над 100 години. В Северната част можете да откриете детски парк с най-различни съоръжения за малчуганите , включително изкуствено езеро с лодки и водни колела.

Около морето са разположени кокетни заведения, където можете да вкусите гозби от най-различни световни кухни.

Морската Градина на Варна
Морската Градина на Варна

Делфинариум

В морската градина на Варна се намира и Делфинариумът. Залата разполага с 1200 места и басейн с размери 12 на 15 метра и 6 метра дълбочина. Специална помпена система поддържа водата в резервоара, за да могат Делфините да забавляват гостите със своите спектакли.

Спектаклите обикновено са по няколко на ден през летния сезон. За повече информация можете да посетите сайта на Делфинариума – http://dolphinarium.festa.bg/

Варненски Делфинариум
Варненски Делфинариум

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *