23 Ценни съвета за спокойна почивка на море в Обзор

Почивка на море в хотелите на Обзор Бийч Резорт

Лятото е сезона на морските почивки. По традиция повечето от нас прекарват седмица или повече на море в някои от Българските курорти, включително и Обзор. Какво трябва да знаем обаче за почивката си близо до морето, за да прекараме добре и без инциденти?

1.Слънцето

Предпазване от слънцето когато сте на море и хотел в Обзор
Предпазване от слънцето когато сте на море и хотел в Обзор

Слънцето е един от основните фактори, които ни карат да потегляме на почивка към морето през лятото. Търсим прохладата на морските води и прекарваме по цели дни на плажа. Освен приятел обаче слънчевите лъчи могат да бъдат и враг на нашето здраве ако не изпълняваме съветите на лекарите и специалистите.

 

Наред със полезните свойства на слънчевите лъчи да спомагат образуването на ценния витамин Д в кожата друг неин компонент – ултравиолетовата радиация може да нанесе значителни увреждания ако не се предпазваме.

Продължителното излагане на слънце на плажа спомага за преждевременно стареене на кожата. Намалява нейната способност да задържа течности, което от своя страна води до образуване на бръчки.

Натрупването на меланин в следствие на слънчеви бани може да доведе до появата на кафяви петна. Въпреки, че повечето от тях са безвредни не бива да се подценява опасността появата им да доведе до по сериозни последици като рак на кожата.

За да се защитите от вредните влияния на ултравиолетовите лъчи на слънцето спазвайте следните съвети:

 • Избягвайте плажа в часовете между 11:00 и 16:00 когато слънцето е най-силно;
 • Не стойте прекомерно директно изложени на слънчевата светлина. Използвайте чадър или тента. Имайте в предвид че можете да „изгорите“ дори да сте под чадъра, защото УВ лъчите се отразяват от морската вода, както и някои чадъри не предлагат подобна защита;
 • Мажете кожата си с кремове за предпазване от слънчевата радиация. Използвайте най-често 50 фактор особено за деца;
 • На следните сайтове http://www.heliotaraxy.com/ или http://www.tesis.lebedev.ru/en/sun_flares.html можете да правите справка за актуалната слънчева активност. Избягвайте прекомерното стоене на плажа, когато има повишена слънчева активност.

Освен влияние върху кожата, силното слънце е фактор и за спадане на имунитета на организма. За това често се наблюдават така наречените летни грипове при туристи, които току що са започнали своята почивка на море. Препоръчваме следното:

 • Не започвайте почивката си на море с целодневен престой на плажа. Започнете с няколко часа;
 • Пийте много течности (не алкохол);
 • При вятър облечете лека дреха, защото тялото не усеща кога се прегрява;
 • Стойте на сянка и със слънчева шапка.

Освен върху кожата и имунитета слънчевите лъчи влияят и на един от най-деликатните ни органи – очите. Чрез научни изследвания е доказано, че хората с по-светли очи усещат светлината на слънцето по болезнено от останалите за това:

 • Задължително използвайте слънчеви очила когато сте на море;
 • Уверете се, че филтрите на очилата предпазват от УВ лъчите на слънцето;
 • Използвайте шапка с периферия.

В района на хотелите в Обзор Бийч Резорт можете да намерите два магазина, които предлагат както голямо разнообразие от слънцезащитни продукти така и богат асортимент от летни дрехи, шапки и слънчеви очила с доказано качество.

2.Морето

Как да се избавим от мъртво вълнение
Как да се избавим от мъртво вълнение

Морето около Обзор е най-привлекателното място в летните жеги. Повечето хора се редуват слънчевата баня с няколко минутен престой в хладката вода и това наистина доставя удоволствие. От какво трябва да се пазим когато сме във морската вода?

Една от основните опасности в морето е от удавяне. Много хора надценяват възможностите си да плуват и излагат на опасност живота си влизайки навътре в морето. Особено опасно е когато над морето има вятър и големи вълни. Тогава се образува така нареченото „мъртво вълнение“. То представлява силна струя вода в самото море, която завлича всичко от брега към вътрешността на морето.

Най-често ширината на подобно явление е от 5 до 20 метра. Какво трябва да знае човек попаднал в подобно течение.

 • Течението е по-силно от вас. Не плувайте към брега. Така само ще изхабите силите си и отслабнали ще се изправите пред риска да потънете;
 • Запазете спокойствие и плувайте успоредно на брега докато усетите, че сте извън влиянието на морското течение;
 • Не влизайте във водата при големи вълни и силен вятър;
 • Не влизайте в морето на неохраняеми плажове.

Морският бряг пред хотелите на Обзор Бийч Резорт е полегат и рядко се наблюдава такова течение. Освен това пред всеки хотел има спасителна вишка и спасител, който следи за безопасността на посетителите на плажа.

Друга опасност в морската вода, макар и по-малка са някои водни обитатели. Такива са Черноморската медуза, чиито пипала предизвикват парене по кожата при допир. В сравнение с други райони по света обаче Българското море и особено това пред хотелите в Обзор е много по-безопасно.

3.Храната

Летни предложения в ресторантите на Обзор Бийч Резорт
Летни предложения в ресторантите на Обзор Бийч Резорт

Лятото е горещо и често пъти хранителните продукти предлагани в магазини и заведения до морето се развалят бързо. Така съществува опасността да прекарате голяма част от почивката си на море в тоалетната или в хотелската стая, а никой не иска това нали!

Съветите ни към вас са следните:

 • Не купувайте храна от продавачи на плажа, които не разполагат с хладилни съоръжения, за да я предлагат;
 • Не поръчвайте в заведения с видимо занемарена хигиена;
 • Предпочитайте повече плодове, зеленчуци. Избягвайте млека, яйца и други бързо развалящи се продукти;
 • И при най-малкото съмнение за качествата на поднесената ви храна, информирайте персонала и помолете за смяна.

Всички заведения в Обзор Бийч Резорт са категоризирани и отговарят на изискванията за строг санитарен контрол. Винаги когато поръчате храна при нас можете да бъдете уверени че тя е прясна и се съхранява стриктно за да предпазим вашето здраве.

4.Сигурността в хотела

Сигурност в хотелите на Обзор Бийч Резорт
Сигурност в хотелите на Обзор Бийч Резорт

Морските курорти са място, където през лятото се събират изключително много хора, която провлича и хора с нечисти намерения.

Не са малко хората, които са останали без ценностите си откраднати от хотелската стая или по времето когато почиват на плажа. Препоръчваме ви следното:

 

 • Винаги оставяйте ценностите си на съхранение в хотела, а не в стаята;
 • Подбирайте хотели в затворени комплекси с осигурена охрана;
 • Избягвайте места където смятате, че могат да привлекат крадци или измамници;
 • Не оставяйте ценности в автомобила си;
 • Не сменяйте валута другаде освен в банки.

Хотелите в Обзор Бийч Резорт разполагат със сигурни сейфове на рецепция, както и охраняем паркинг на разположение на гостите. 24 часовата охрана и контролирания достъп до района на курорта ви гарантира спокойствие и сигурност по време на вашата почивка на море.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *